ΜΗΛΟΣ
Τα νησιά της Μήλου, της Κιμώλου, της Πολυαίγου και οι βραχονησίδες Ανάνες, αποτελούνται σχεδόν ολοκληρωτικά από ηφαιστειακά προϊόντα.
Η ηφαιστειακή δράση αρχίζει στην περιοχή πριν περίπου 3,6 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή της Μήλου και Κιμώλου, και συνεχίζεται ως τους ιστορικούς χρόνους ( 4ο μ.Χ. αιώνα) με υδροθερμικές εκρήξεις στην νότιο-ανατολική Μήλο. Δημιουργείται έτσι το ηφαιστειακό πεδίο της Μήλου. Εδώ απουσιάζει οποιαδήποτε μεγάλη δομή κεντρικού ηφαιστείου. Μόνο η Αντίμηλος μπορεί να θεωρηθεί ένα μικρό κεντρικό ηφαίστειο. Η Μήλος, Κίμωλος και Πολύαιγος δημιουργούνται από διάφορα μικρά ηφαιστειακά κέντρα, κυρίως διάσπαρτους θόλους λάβας, που στη συνέχεια ενοποιούνται ως γεωγραφικός χώρος από τις αποθέσεις τέφρας μεγάλων εκρήξεων. (εικόνα Το ηφαιστειακό πεδίο της Μήλου. Αστέρια: χερσαία ηφαιστειακά κέντρα, Σταυροί: υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα, Ανοικτά αστέρια: κρατήρες υδροθερμικών εκρήξεων. Κίτρινο: > 1.800.000 χρόνια, Κυανό: < 1.800.000 χρόνια, Κόκκινο: < 10.000 χρόνια. Κόκκινες γραμμές: κύρια ρήγματα.)
Από 3,6 έως 1,6 εκατομμύρια χρόνια (Ma), εκχυτική και εκρηκτική δράση δημιουργεί την Κίμωλο, την Πολύαιγο, και το μεγαλύτερο μέρος της Μήλου. Σχεδόν όλη αυτή την περίοδο η Μήλος βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η Κίμωλος έχει χερσεύσει πριν 3 εκατ. χρόνια περίπου.
Μετά τα 1,6 Ma, η ηφαιστειακή δράση περιορίζεται στην κεντρική Μήλο και δημιουργείται η Αντίμηλος.
Αυτή την περίοδο διακρίνουμε στην κεντρική Μήλο τρεις περιόδους:
1. Μεταξύ 1.1-0.9 Ma αποθέτει ένα μεγάλο πεδίο ρυολιθικών ρευμάτων λάβας.
2. Περίπου πριν 0.38 Ma οικοδομείται ο ρυολιθικός κώνος τόφφων του Τράχηλα και τα σχετιζόμενες με αυτόν ρεύματα λάβας.
3. Η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη εκδηλώνεται πριν 110.000 ~ 60.000 χρόνια στη Μήλο, δημιουργώντας τον δακτύλιο τόφφων και τα ρεύματα λάβας της Φυριπλάκας.
Η σύσταση του μάγματος που τροφοδοτεί την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή κυμαίνεται από βασαλτικό ανδεσίτη έως ρυόλιθο, με κυρίαρχο τον τελευταίο. (βλ. Απλοποιημένος γεωλογικός χάρτης Μήλου. )
Αυτή η ηφαιστειακή δράση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον άνθρωπο της ανατολικής Μεσογείου, καθώς, πριν περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, δημιουργεί σε δύο θέσεις (Μπομπάρντα και Δεμενεγάκι) τις αποθέσεις του περίφημου οψιανού της Μήλου. Ο οψιανός είναι ηφαιστειακό πέτρωμα που αποτελείται από μαύρο συμπαγές φυσικό γυαλί, ένα πολύ σκληρό και όμορφο πέτρωμα. Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι η μεγάλη σκληρότητα και η δυνατότητα να αποσπάς, με μερικά επιδέξια χτυπήματα, λεπτές λεπίδες, τόσο κοφτερές όσο το νυστέρι. Τα ηφαίστεια της Καππαδοκίας, της Μήλου και του Λίπαρι στα Αιόλια νησιά, ήταν οι τρεις κύριες πηγές οψιανού που έρχεται στο φως σε όλες τις ανασκαφές των νεολιθικών θέσεων και οικισμών της Μεσογείου, εδώ και πάνω από 15.000 χρόνια πριν. Η Μήλος μετατρέπεται κατά τη νεολιθική περίοδο σε κέντρο παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης του πολύτιμου οψιανού. Ο οικισμός της Φυλακωπής ανθεί αυτή την περίοδο στο ΒΑ άκρο της νήσου. ( εικόνες Εμφανίσεις οψιανού, πυρήνες ακατέργαστοι και κατεργασμένου, εργαλεία, λεπίδες, νεολιθικά απορρίμματα. )

Εμφανίσεις οψιανού, πυρήνες ακατέργαστοι και κατεργασμένου, εργαλεία, λεπίδες, νεολιθικά απορρίμματα.

Εμφανίσεις οψιανού, πυρήνες ακατέργαστοι και κατεργασμένου, εργαλεία, λεπίδες, νεολιθικά απορρίμματα.

Εμφανίσεις οψιανού, πυρήνες ακατέργαστοι και κατεργασμένου, εργαλεία, λεπίδες, νεολιθικά απορρίμματα.

Εμφανίσεις οψιανού, πυρήνες ακατέργαστοι και κατεργασμένου, εργαλεία, λεπίδες, νεολιθικά απορρίμματα.
Πριν 1 εκατομμύριο χρόνια περίπου, κυρίως στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μήλου, εγκαθίσταται ένα μεγάλο γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας, όπου σήμερα φιλοξενεί ρευστά 330 oC σε βάθη ενός χιλιομέτρου. Αυτό τροφοδοτεί πλήθος υδροθερμικών εκρήξεων στο χώρο. Η πρώτη διακριτή περίοδος υδροθερμικών εκρήξεων εντοπίζεται περίπου πριν 0.12 Ma. Αυτή την περίοδο δημιουργούνται οι τεράστιοι υδροθερμικοί κρατήρες της ανατολικής Μήλου. Από αυτές τις εκρήξεις αποτίθεται ο σχηματισμός του «πράσινου λαχάρ», ο οποίος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Μήλου. Πρόκειται για ορίζοντες επάλληλων λασπορευμάτων που τα συστατικά τους αποκλειστικά ή στο μεγαλύτερο ποσοστό, είναι θραύσματα σχιστόλιθων. Η ερμηνεία γένεσης και απόθεσης αυτού του μοναδικού ίσως παγκόσμια γεωλογικού σχηματισμού βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηφαιστειολόγων του πλανήτη, με επικρατέστερη εκείνη που παρατίθεται παραπάνω.
Η πλέον πρόσφατη περίοδος υδροθερμικών εκρήξεων εκδηλώνεται τον 4ο μ.Χ. αιώνα, σε μια ζώνη που ξεκινά από τις περιοχές Αγίας Κυριακής – Παλαιοχωρίου - Θειωρυχείων και επεκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα ΒΔ. Η περίοδος αυτή συμπίπτει χρονικά με την περίοδο που απουσιάζουν αρχαιολογικά ευρήματα στην Μήλο, και εκτιμάται ότι πιθανά συνδέεται με την εγκατάλειψη της νήσου λόγω αυτών των εκρηκτικών επεισοδίων. (βλ. Θέση, διάταξη και μέγεθος των ιστορικών υδροθερμικών κρατήρων στην ανατολική Μήλο.)
Η νήσος Αντίμηλος (ή Ερημόμηλος) είναι το μόνο σύνθετο ηφαιστειακό οικοδόμημα στην περιοχή, δομούμενο από εναλλαγές θόλων και ρευμάτων λάβας, με λίγα ενδιάμεσα εκρηκτικά επεισόδια. Η έναρξη της χερσαίας δραστηριότητας του οικοδομήματος εκτιμάται σε 0.3 Ma, ενώ η τελευταία ηφαιστειακή δράση (Θόλος λάβας Αγριόκαστρου) εκτιμάται από τη μορφολογία του ως πολύ πρόσφατο γεγονός, πιθανά λίγων χιλιάδων ετών (εικόνα Σχηματικός γεωλογικός χάρτης Αντιμήλου).
Τα θερμά μαγματικά ρευστά και το υπόγειο νερό που θερμαίνεται από τα ηφαίστεια, κυκλοφορούν βαθιά στις ρωγμές των πετρωμάτων της Μήλου και αποθέτουν πολύτιμα μέταλλα όπως το χρυσάφι και το ασήμι, σιδηρομεταλλεύματα και μεταλλεύματα μαγγανίου, ημιπολύτιμους λίθους όπως ο αμέθυστος. Η έντονη κυκλοφορία θερμών ρευστών στα ηφαιστειακά πετρώματα του χώρου, τα εξαλλοιώνει και τα μετατρέπει κατά θέσεις σε πλούσια κοιτάσματα βιομηχανικών ορυκτών όπως πυριτικό, καολίνη, μπεντονίτη.
Έτσι η Μήλος, η Κίμωλος και η Πολύαιγος, μαζί με τα πλούσια κοιτάσματα θείου και περλίτη – ελαφρόπετρας, μετατρέπονται σε βασίλειο των βιομηχανικών ορυκτών. Η εντατική εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων ειδικά τα τελευταία 60 χρόνια διαμορφώνει το σημερινό τοπίο της Μήλου.


Γεωδιαδρομή 1
Γεωδιαδρομές
Απόσταση:
24.2 χιλ.
Υψόμετρο:
1-154 μ.
Διάρκεια:
543 λεπτά


Γεωδιαδρομή 2
Γεωδιαδρομές
Απόσταση:
26.24 χιλ.
Υψόμετρο:
5-148 μ.
Διάρκεια:
612 λεπτά


Γεωδιαδρομή 3
Γεωδιαδρομές
Απόσταση:
8.87 χιλ.
Υψόμετρο:
13-213 μ.
Διάρκεια:
210 λεπτά


Γεωδιαδρομή 4
Γεωδιαδρομές
Απόσταση:
19.31 χιλ.
Υψόμετρο:
51-224 μ.
Διάρκεια:
456 λεπτά


Γεωδιαδρομή 5
Γεωδιαδρομές
Απόσταση:
77.74 χιλ.
Υψόμετρο:
0-10 μ.
Διάρκεια:
558 λεπτά


Γεωδιαδρομή 6
Γεωδιαδρομές
Απόσταση:
25.43 χιλ.
Υψόμετρο:
0-244 μ.
Διάρκεια:
580 λεπτά