Πάλοι - Λιές

Χρόνος
179 λεπτά
Απόσταση (km)
8.,05 χιλ.

Ξεκινήστε αυτή τη διαδρομή από τον αμαξιτό δρόμο που οδηγεί στο Εμποριό, 1500 μέτρα μετά τη διασταύρωση για τους Πάλους (θέση 8.0). Εδώ εμφανίζονται θεαματικές αποθέσεις υδροηφαιστεικών τόφφων ανδεσιτικής σύστασης, με χαρακτηριστικές ιζηματολογικές δομές διασταυρούμενων στρώσεων. Πλήθος ηφαιστειακές βολίδες από υελώδη οψιανικό ανδεσίτη έχουν αφήσει τα ίχνη της πτώσης τους στη λεπτόκοκκη γκρίζα τέφρα. Δίπλα τους εμφανίζονται ρεύματα ανδεσιτικής λάβας και σκωρίες. 

Κινηθείτε μετά  προς τους Πάλους, όπου στο ανατολικό άκρο του μπορείτε να επισκεφτείτε την Παναγιά τη Θερμιανή (θέση 8.1), χτισμένη μέσα στα ερείπια των Ρωμαϊκών Λουτρών, και τη ζεστή πηγή που βρίσκεται εκεί. Αναφέρεται ότι αυτός ο χώρο χρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη ως υδροθεραπευτήριο. Απέναντι από την Θερμιανή βρίσκεται το πρόσφατα ανακαινισθέν αλλά όχι εν λειτουργία επιβλητικό κτήριο των Λουτρών Παντελίδη. 

Περπατώντας από εκεί προς το ακρωτήρι Κατσούνι θα συναντήσετε τη γκρίζα και μαύρη τέφρα των τελευταίων εκρήξεων της Κυράς και τα τελευταία ρεύματα λάβας από βασαλτικό ανδεσίτη του πρώτου χερσαίου κώνου, καλυμμένα στην οροφή τους από κόκκινες σκουριές. (θέση 8.2).  

Αφήστε στη συνέχεια τον αμαξιτό δρόμο και ακολουθήστε την παραλία ως το ακρωτήρι Κατσούνι. Το μονοπάτι σχεδόν κόβεται από ένα ανορθωμένο μέτωπο λάβας  που σχηματίζει μια φυσική σπηλιά ακριβώς στην ακτή (θέση 8.3).  

Μόλις προσπεράσετε το ακρωτήρι θα αντικρίσετε μια θαυμάσια τομή πάνω στην απότομη ακτή (θέση 8.4). Στη βάση της βρίσκονται οι λάβες και η τέφρα των τελευταίων εκρήξεων του πρώτου χερσαίου κώνου της Νισύρου, οι οποίες καλύπτονται από ένα κόκκινο συμπαγές έδαφος που είχε αναπτυχθεί πάνω τους (παλαιοέδαφος). Ακολουθούν τα στρώματα της ελαφρόπετρας από την πρώτη καταστροφική έκρηξη, κατόπιν ξανά ένα  δεύτερο παλαιοέδαφος και στη συνέχεια τα στρώματα της ελαφρόπετρας από τη δεύτερη καταστροφική έκρηξη. Χαρακτηριστικά αποτυπώνεται εδώ, στις διασταυρούμενες στρώσεις των στρωμάτων της τέφρας, η ορμή των πυρακτωμένων σύννεφων που μετέφεραν την ηφαιστειακή στάχτη ως εδώ. 

Ανεβαίνοντας στην οροφή του λόφου στο Κατσούνι, θα παρατηρήσετε όλη την έκταση που καλύπτει η λευκή τέφρα από την τελευταία μεγάλη έκρηξη της Νισύρου. Υψηλότερα, προς την κατεύθυνση του Εμπορειό, θα δείτε ένα θεαματικό ρεύμα λάβας να καλύπτει τα ανατολικά πρανή του ηφαιστείου και μια φλέβα τροφοδοσίας του. 

Συνεχίστε, ξαναπαίρνοντας το δρόμο προς τις Λιές. Κατά μήκος της όμορφης αμμώδους ακτής αναμένεται να σας συντροφεύουν μικρές ομάδες αγελάδες ελευθέρας βοσκής που συνήθως λούζονται στη θάλασσα, ενώ οι «κυανοί» (χαλκοκουρούνες) θα ανησυχούν με την παρουσία σας, αν βρίσκεστε στη Νίσυρο την περίοδο που την επισκέπτονται.  

Φτάνοντας στη νότια άκρη της μεγάλης παραλίας τελειώνει ο αμαξιτός και παίρνετε το μονοπάτι που θα σας φέρει σε επαφή με τα στρώματα τέφρας των εκρήξεων της «Κυράς» (θέση 8.5). Παρατηρήστε στα λευκά στρώματα της λεπτόκοκκης τέφρας εντυπωσιακά ίχνη πτώσης των ηφαιστειακών βολίδων. Στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού θα συναντήσετε στρώματα από μαύρες σκουριές ανδεσίτη. Συλλέξτε όμορφα κομμάτια από σκαρν – μην τα αφαιρείται από την εμφάνιση, τα καλύτερα βρίσκονται ήδη διάσπαρτα στο έδαφος από τη διάβρωση – και απολαύστε στο τέλος του μονοπατιού την παραλία της Παχιάς άμμου. Βυθίστε τα πέλματά σας στην μαλακή άμμο, βουτήξτε στα δροσερά νερά, παρατηρήστε τις δομές των ρυολιθικών ρευμάτων λάβας των Νικιών που οριοθετούν το νότιο άκρο της. 

Αν δεν πάρετε το δρόμο της επιστροφής προς τους Πάλους και αντέχετε ακόμα να περπατήσετε, υπάρχει μονοπάτι από εδώ που οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγιάς Κυράς, που αξίζει να το επισκεφθείτε. 

Η διαδρομή αυτή μπορεί να γίνει και αντίστροφα, ξεκινώντας από το μοναστήρι της Κυράς και καταλήγοντας στους Πάλους. 

Εικονική πλοήγηση στη γεωδιαδρομή