
Είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον μονοπάτι, αυτό που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή της Νισύρου (υψόμετρο 698 μ.). Ξεκινήστε πολύ πρωί και καλά προετοιμασμένοι για την ανάβαση. Μέχρι το μοναστήρι της Ευαγγελίστρας υπάρχει αμαξιτός δρόμος. Η ανάβαση ξεκινά από το μοναστήρι της Ευαγγελίστρας, και ο χρόνος μέχρι την κορυφή είναι περίπου μία ώρα κανονικό περπάτημα χωρίς στάσεις. Αρχικά, περπατάτε λίγα λεπτά στο μονοπάτι που κινείται στα νότια γκρεμνά της καλδέρας όπου παρατηρείτε τα ανδεσιτικά ρεύματα λάβας και τις σκουριές των μέσων ανδεσιτικών λαβών (θέση 2.1). Μόλις φτάσετε στο σημείο που οι λάβες του θόλου του Πρ. Ηλία ακουμπούν την καλδέρα στρίβετε αριστερά και ξεκινάτε την ανάβαση πάνω στους δακίτες της πιο πρόσφατης περιόδου ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες δημιούργησαν τους μετακαλσερικούς θόλους (θέση 2.2). Παρατηρήστε προσεκτικά τα πετρώματα. Θα δείτε μέσα στους τεφρορόδινους δακίτες πολλά στρογγυλωμένα κομμάτια από ένα πιο σκούρο μοβ πέτρωμα. Πρόκειται για έναν ανδεσίτη που εισέβαλε στο μαγματικό θάλαμο του δακίτη και μαζί πήραν το δρόμο για την επιφάνεια. Το μονοπάτι είναι βατό και ευδιάκριτο στο πρώτο μέρος του, ενώ χρειάζεται προσοχή για να μην το χάσετε μεταξύ των 450-500 μέτρων.
Εξήντα μέτρα χαμηλότερα από την κορυφή, αφού διασχίσετε το δάσος από πουρνάρια που σκεπάζουν τη βορειοδυτική πλαγιά του θόλου, στο υψόμετρο των 638 μέτρων σας περιμένει ο «κρεμαστός κήπος» του Διαβάτη (θέση 2.3). Μια όαση από ψηλά δέντρα - καρυδιές, συκιές, αχλαδιές κ.α. - σε μια επίπεδη κυκλική έκταση που περικλείεται από ένα ψηλό μαντρότοιχο. Η κυκλική αυτή δομή είναι ένας κρατήρας κατάρρευσης του θόλου του Πρ. Ηλία, δομές συνηθισμένες σε θόλους, που δημιουργούνται στην τελική φάση της έκρηξης, κατά την ψύξη του μάγματος. Στην είσοδό του Διαβάτη δεσπόζει ένα λευκό σπιτάκι, με χαραγμένη στη λάβα της στέρνας του μια χρονολογία: 1749. Η εκκλησία που βρίσκεται πίσω από το σπιτάκι είναι της Παναγιάς της Διαβατιανής (Γαλακτοτροφούσα) με εντυπωσιακές τοιχογραφίες πιθανώς του 17ου αιώνα. Απέναντι από την εκκλησία υπάρχουν μικρά κελιά, σε κακή κατάσταση, που φιλοξενούσαν παλαιότερα τις καλόγριες του μοναστηριού.
Συνεχίστε το μονοπάτι και πάρτε την αριστερή πορεία ως την ανατολικότερη θέση όπου θα θαυμάσετε όλη τη νοτιοδυτική Νίσυρο, και ιδιαίτερα την καλδέρα και τους υδροθερμικούς κρατήρες (θέση 2.4).
Συνεχίστε το μονοπάτι προς τα δυτικά και σε λίγα λεπτά θα βρίσκεστε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία με το απαραίτητο ξωκλήσι, 698 μέτρα πάνω απ’ τη θάλασσα (θέση 2.5). Η θέα από εδώ είναι μοναδική προς τα δυτικά.
Όσοι αντέχουν το περπάτημα μπορούν να κινηθούν νότια του Πρ. Ηλία, και να θαυμάσουν στο διάσελο πριν το θόλο της Τραπεζίνας το εκκλησάκι του Άγιου Παντελεήμονα (θέση 2.6).
Η επιστροφή προτείνεται μέσω του εντυπωσιακού οροπεδίου του Νύφιου. Στο πρώτο τμήμα του μονοπατιού θα θαυμάσετε τις «ακίδες» των λαβών του θόλου στα αριστερά σας (θέση 2.7).
Στο οροπέδιο του Νύφιου διασώζονται οι μόνες ενδείξεις για ιερό κορυφής των Μινωιτών, με κέρατα καθοσιώσεως (θέση 2.8) και υπολείμματα κατοίκισης (θέση 2.9), -πιθανό ιερό των Νυμφών (εξ ου και το τοπωνύμιο Νύφιος) σε λαξευμένο σπήλαιο που σήμερα φιλοξενεί την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη (θέση 2.10), -μοναστηριακό συγκρότημα αφιερωμένο στον Νυμφίο Χριστό με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες (θέση 2.11). Στο διάσελο μεταξύ των θόλων του Πρ. Ηλία και των Βιστερνιών, μπορείτε να παρατηρήσετε σημεία με εκροή θερμού ατμού – ειδικά στις βόρειες πλευρές του. Το ανατολικό άκρο του διάσελου είναι άλλο ένα σημείο θέασης της καλδέρας και των υδροθερμικών κρατήρων.
Η επιστροφή από το Νύφιο μπορεί να γίνει με 30 λεπτά κατηφορικό μονοπάτι τόσο προς την Ευαγγελίστρα, όσο και προς το Λακκί. Στη διασταύρωση δεσπόζουν τα μέτωπα των ρευμάτων λάβας που τροφοδοτούνται από το θόλο του Μποριάτικου (θέση 2.12). Κατηφορίζοντας το μονοπάτι θα παρατηρήσετε τα ρεύματα ανδεσιτικής λάβας στα βόρεια πρανή της καλδέρας και στα ριζά των να υψώνεται ένας χαρακτηριστικός λαιμός ανδεσιτικής λάβας, πάνω από τη μικρή πεδιάδα, το Κάτω Λακκί, ότι έχει μείνει από το βόρειο τμήμα του πυθμένα της καλδέρας (θέση 2.13).
Στην Ευαγγελίστρα, κάντε μια μικρή στάση στο μοναστήρι και χαρείτε το δροσερό αεράκι κάτω από τα κλαδιά της τεράστιας αγραμυθιάς της αυλής της.